Sähköauton latauslaitteet ja asennus helposti

Suomessa sähköautojen suosio kasvaa jatkuvasti, ja yksi keskeinen osa tässä kehityksessä on kotona tapahtuva lataaminen. Hybridiauton voi ladata tietyin välinein tavallisesta pistorasiastakin, mutta täyssähköautolle on viisainta hankkia erityinen latausasema. Nämä talon seinään asennettavat sähköauton latauslaitteet voivat olla vaikkapa 11 kW sähkövirralla, eikä asennus edellytä erityistoimenpiteitä vanhemmassakaan talossa. Tavallisesta kodin pistorasiasta sähkövirta on 3,6 kW. Näin ollen lataaminen 11kW:n latausasemasta on nopeampaa kuin tavallisesta pistorasiasta.

Sähköauton lataus - erilaiset vaihtoehdot

Latauskaapeleita sähköautoihin on monenlaisia. Hybridiautolle kannattaa ilman muuta hankkia kaapeli, jonka voi asentaa myös tavalliseen pistorasiaan, koska auton lataustarve on paljon pienempi kuin täyssähköautolla. Näin ollen lataaminen vaikkapa kyläpaikassa onnistuu helposti.

Erityisiä latausasemia löytyy esimerkiksi A, C ja X -sarjoista. Kotitalouteen riittää usein A-sarjan latausasema, josta löytyvät perustoiminnot. C-sarja on mahdollista integroida osaksi älykotia tai aurinkosähköjärjestelmää. X-sarja palvelee hyvin taloyhtiöitä ja yrityksiä, koska sillä voidaan ohjata useita latauspisteitä. Se soveltuu myös C-sarjan laitteiden ohjaukseen.

Upeinta on, että sähköauton latauslaitteet mahdollistavat myös aurinkosähkön käytön. Tähän tarvitaan tietynlainen latausasema, johon on mahdollista johtaa aurinkosähköä suoraan ilman, että erilliset tiedonsiirtorajapinnat täytyisi ottaa käyttöön.

Kaikkiin latausasemiin on olemassa erilliset käyttösovellukset, jotka tavallisesti toimivat älypuhelimella. Toki toimiva internetyhteys on tähän välttämätön. Sovellus näyttää muun muassa, missä vaiheessa lataus on menossa, paljonko virtaa kulkee ja paljonko on jäljellä oleva arvioita latausaika.

Käyttäjäystävällisyys ja kestävyys

Latauskaapelit ja pistokkeet ovat tukevaa tekoa. Jykevätekoiset pistokkeet ovat varmoja käyttää eikä sähköiskujen vaaraa ole. Latauslaitteissa on yleensä monia turvatoimintoja, kuten ylikuumenemissuoja ja oikosulkusuoja, jotka takaavat turvallisen latauksen.

Latausasemat tarjoavat älykkäitä toimintoja, kuten etäohjauksen ja lataushistorian seurannan. Tämä antaa käyttäjille mahdollisuuden hallita latausta kätevästi älypuhelimensa tai tietokoneensa kautta.

Sähköauton latausinfrastruktuurin odotetaan kasvavan entisestään tulevaisuudessa. Sähköauton latauslaitteet ovat avainasemassa kestävän liikkumisen edistämisessä Suomessa. Niiden monipuolisuus tarjoaa kuljettajille vaihtoehtoja, kun kyseessä on lataaminen kotona tai julkisilla paikoilla. Jatkuvasti kehittyvä sähköauton latausinfrastruktuuri luo vahvan perustan sähköautoilun yleistymiselle ja tukee samalla maan pyrkimyksiä vähentää liikenteen ympäristövaikutuksia. Sähköautoilu ei ole enää tulevaisuutta, vaan se on täällä, ja siihen liittyvä infrastruktuuri kehittyy vauhdilla kohti kestävää ja innovatiivista liikkumista.


jaa