Ilmastointiventtiilit ilmanvaihdon osana

Suomalaisia on puhuttanut viime vuosina koulujen ja julkisten tilojen ilmanvaihto. Usea tällainen rakennus on 1970–80-luvuilta ja moni näistä on rakennettu liian tiiviiksi, jolloin ilmanvaihto on jäänyt vaillinaiseksi. Liian tiiviisti rakennetussa rakennuksessa piilee myös erilaisten mikrobien kasvun riski. Koska Suomen ilmastossa talvet ovat hyvin kylmiä, on rakennukset eristettävä kunnolla kylmää vastaan. Mutta ilmanvaihtoon on onneksi nykypäivänä löytynyt monenlaisia teknisiä ratkaisuja, joita asentamalla huoneilma pysyy samanaikaisesti raikkaana, eikä lämpöenergiaa hukkaannu hulvattomasti.

Ilmanvaihdon perusteita

Vietämme aikaa sisätiloissa enemmän ja enemmän, koska työn laatu on muuttunut automaation kehityksen myötä esimerkiksi suurissa tuotantolaitoksissa etupäässä sisätyöksi. Myös toimistotöiden määrä on tietoteknologian kehittymisen myötä noussut kovasti. Näistä syistä on hyvin tärkeää panostaa sisäilman laatuun ja raikkauteen.

Mikäli rakennus itsessään on terve ja kuiva, ei haitallisten mikrobien muodostusta sen rakenteissa tarvitse pelätä. Tällöin riittää, että järjestetään toimiva ilmanvaihto, jolloin sisäilma pysyy hapekkaana ja raikkaana. Painovoimainen ilmanvaihto riittää pienemmissä tiloissa ilmanvaihtoon, jos sen lisäksi avataan ikkunoita tarvittaessa. Se perustuu kylmän ja lämpimän ilman painoeroihin, jolloin painava lämmin ilma poistuu yläkautta. Tuloilmaventtiili eli korvausilmaventtiili toimii ilman sisääntuloreittinä, ja ilma poistuu poistoilmaventtiilin kautta. Jälkimmäinen sijoitetaan usein keittiön tai kylpyhuoneen seinään tai kattoon. Kaikki ilmastointiventtiilit tulee puhdistaa säännöllisesti. Puhdistamisen voi tehdä kostealla siivousliinalla. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa talon rakenteissa oleva ilmastointikanava on lyhyempi kuin koneellisessa ilmanvaihdossa. Venttiilien säännöllinen puhdistus riittää sen hoitamiseen.

Sisäilman vaikutukset terveyteen

Nykyään lähes aina uusiin rakennuksiin asennetaan koneellinen ilmastointi. Sen etuna on ilmastointikanavassa tasalämpöisenä pysyvä ilma, minkä johdosta säästyy lämmittämiseen kuluvaa energiaa. Toinen etu on koneen ilmanottojärjestelmään asennettavat filtterit, joiden ansiosta siitepöly- ja saastehiukkaset suodattuvat eivätkä leviä ilmastointikanavaan. Koneellisen ilmastointikanavan huolto ja puhdistus on viisasta jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Huonolaatuisen sisäilman indikaattoreita ovat esimerkiksi kuiva yskä, ärsytys silmissä, kutiava ja kuiva iho, väsyneisyys, erilaiset hajuaistimukset ja mahdolliset astman oireet. Mikäli oireita ilmenee, ensimmäinen toimenpide on puhdistaa tai vaihtaa ilmastointiventtiilit tai koneellisen ilmastoinnin ollessa kyseessä huoltaa kone, puhdistaa ilmastointikanava ja vaihtaa ilmastointikoneen suodattimet. IV-Lipasti Oy tarjoaa olmastointiventtiilit ja kaikki IV-tuotteet.


jaa