LVI-työt ammattilaisen harteille

Lämpö-, vesi- ja ilmastointijärjestelmistä käytetään yleisesti lyhennystä LVI. Näiden järjestelmien asentajat ovat ammattilaisia, joista saatetaan käyttää myös ammattinimikettä putkimies.

Laaja toimiala

Erilaiset putkistot ovat avainasemassa rakennuksissa kaikissa LVI-järjestelmissä. Olipa kyse sitten omakotitalosta, kerrostalosta, toimistorakennuksesta tai teollisuushallista, kaikissa näissä on LVI-järjestelmiä käytössä.

Rakennushankkeissa LVI-työt urakoidaan alusta alkaen uusina. Jo käytössä olevissa ja ikääntyvissä rakennuksissa sen sijaan on käytössä vanhat järjestelmät, joihin voi tulla vikoja, kuten mihin hyvänsä teknisiin järjestelmiin ajan kanssa. Tällaisissa tapauksissa putkistot tarvitsevat säännöllistä huoltoa ja korjausta.

Huollosta huolimatta saattaa putkistoon tulla yllättäen vaikkapa tukkeuma. Tästä syystä on hyvä ottaa ajoissa selville oma alueellinen ja luotettava toimija, jonka puoleen voi kääntyä nopeastikin. Monella firmalla on myös päivystyspalvelua.

Järkevällä LVI-asennuksella saadaan paljon hyötyjä

Harva tulee ajatelleeksi, että rakennuksen lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmä voisi tarvita huoltoa tai säätämistä silloinkin, kun siinä ei ole näkyvää vikaa tai mikään hälytysvalo ei pala. Työpaikoilla on pystytty todentamaan, että työteho nousee, kun työympäristön lämpötila on sopiva ja ilmanvaihto toimii moitteetta. Liian lämpimässä tai kylmässä keho käyttää energiaa sen lämpötilan säätämiseen. Tunkkainen tai epäpuhdas ilma puolestaan väsyttää. Joskus pieni säätö tai huolto ei vain pienennä sähkölaskua, vaan saattaa parantaa jopa työtehoa.

Kotioloissa puolestaan arki voi parantua huomattavasti, kun keittiön vesihanaan ja saunan suihkuun saadaan huoltotöillä mukava vedenpaine ja lämpötila. LVI-työt käsittävät myös esimerkiksi putkiston kuvaamisen. Tällainen saattaa olla hyvinkin tarpeen, jos ostaa vanhemman talon tai asunto-osakkeen vanhasta talosta. Heikot ja hapertuneet putkiliitokset näkyvät kuvattaessa, ja siksi kuvaamisella voidaan ennalta ehkäistä epätoivottuja vuotoyllätyksiä.

Ammattitaito on olennaista

Nykyään LVI-töiden merkitys on oikeastaan vielä isompi kuin ennen vanhaan. Kerrostaloissa ja toimistorakennuksissa on lähes poikkeuksetta koneellinen ilmastointi. Suositut omakotitalojen ilmalämpö- ja maalämpöpumput kuuluvat myös LVI-järjestelmien piiriin. Niissä virtaa vettä ihan samoin kuin muussakin putkistossa.

LVI-työt on järkevää jättää ammattilaisen tehtäväksi, myös pieniltäkin tuntuvat kodin putkiston korjaustyöt. Ammattitaitoinen työntekijä näkee yhtä vikaa korjatessaan samalla koko putkiston kunnon ja osaa arvioida tulevien huolto- ja kunnostustöiden tarpeen. Vesijohtoliike J. Laitinen Oy hoitaa LVI-työt Vantaalla ja muualla pääkaupunkiseudulla.

 


jaa