Ilmalämpöpumppu on ympäristöystävällinen lämmitysjärjestelmä

Ilmalämpöpumppu hyödyntää ilman energiaa ja se tuottaa käyttämäänsä sähkömäärään nähden verrattuna suunnilleen kaksinkertaisen määrän energiaa. Ilmaan sitoutunut energia on uusiutuvaa energiaa, josta ei aiheudu kasvihuonepäästöjä. Talon lämmitysjärjestelmäksi kannattaakin valita mahdollisimman ympäristöystävällinen järjestelmä, että asumisesta muodostuvia kasvihuonepäästöjä saadaan pienennettyä. Tällä kertaa blogin aiheena on ilmalämpöpumppu ja mitä erilaisia vaihtoehtoja on olemassa. Mukavaa, kun olet löytänyt blogin pariin. Jos lämmitysjärjestelmän valinta uuteen taloon tai sen vaihtaminen vanhaan taloon on tällä hetkellä ajankohtainen aihe, toivottavasti löydät blogista mielenkiintoista tietoa aiheesta.

Ilmalämpöpumpun toimintaperiaate perustuu kylmäaineen kiertoon

Ilmalämpöpumppujen toimintaperiaate perustuu pumpussa kiertävään nestemäiseen kylmäaineeseen, joka höyrystyy, kun ilmasta sitoutuu siihen lämpöenergiaa. Höyrystynyt kylmäaine menee höyrystimeen, josta kompressori imee sitä ja puristaa sitä pienempään tilaan ja nostaa näin sen painetta ja lämpötilaa. Tämän jälkeen kuumahöyry johdetaan lauhduttimeen, jossa se muuttuu takaisin nesteeksi ja luovuttaa lämpönsä kodin lämmitysverkostoon. Tämän jälkeen kylmäaine kulkee paineenalennusventtilin kautta takaisin höyrystimeen ja sen kierto alkaa alusta.

Ilmalämpöpumppuja on olemassa erilaisia

Ilmalämpöpumpun voi myös yhdistää johonkin toiseen lämmitysjärjestelmään. Ilma-ilmalämpöpumppu toimii hyvin lisälämmitystarpeeseen. Ilma-ilmalämpöpumppu tarvitsee aina rinnalleen päälämmitysjärjestelmän, koska sitä ei voi yhdistää vesikiertoiseen lämmönjakojärjestelmään. Ilma-ilmalämpöpumppu puhaltaa tuotetun lämmön suoraan huoneilmaan puhaltamalla. Ilma-vesilämpöpumppu pystyy kattamaan koko talon lämmitystarpeen ja se siirtää lämpöä ulkoilmasta talon vesikiertoiseen lämmönjakojärjestelmään. Myös poistoilmalämpöpumppu sopii koko talon lämmitystarpeen kattamiseen. Poistoilmalämpöpumppu ottaa lämpöä talteen talon poistoilmasta ja siirtää sen talon vesikiertoiseen lämmönjakojärjestelmään.

Ilmalämpöpumpun voi myös asentaa vanhaan taloon

Rakennuksen saneerauksen yhteydessä kannattaa myös päivittää sen lämmitysjärjestelmä. Jos talossa on sähkölämmitysjärjestelmä, on sinne mahdollista lisätä ilma-ilmalämpöpumppu. Ilma-ilmalämpöpumpun avulla voidaan lämmityskustannuksia pienentää huomattavasti. Ilma-ilmalämpöpumppu sopii myös taloon, jonka lämmitysjärjestelmänä on öljy-, pelletti-, puu- tai vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Ilmavesilämpöpumpun voi asentaa kaikkiin taloihin, joissa on vesikiertoinen lämmönjako. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että talossa on hyvä eristys, jotta lämpöpumpun hyötysuhde on silloin parempi. Poistoilmalämpöpumppu tarvitsee toimiakseen koneellisen ilmanpoiston. Poistoilmalämpöpumppu ei välttämättä vaadi vesikiertoista lämmitysjärjestelmää, jos sillä lämmitetään sisään tulevaa ilmaa ja käyttövesi. Lämmitysjärjestelmää päivittäessä kannattaa myös selvittää, onko talon energiatehokkuutta mahdollista parantaa. Ilmalämpöpumppuja huoltaa ja asentaa esimerkiksi Pirkanmaan Kylmälaitehuolto Oy.


jaa