LVI-asennus uudistaloon tehdään energiatehokkaaksi

Mukavaa, että olet löytänyt blogin pariin ja lämpimästi tervetuloa. Tällä kertaa aiheena on uudistalon LVI-asennus ja se, kuinka siitä saadaan mahdollisimman energiatehokas. Uudistaloa rakentaessa täytyy suunnitteluvaiheessa ottaa huomioon se, että talosta tulee energiatehokas kokonaisuus. Kaikkien taloa koskevien suunnitelmien, kuten arkkitehti-, rakenne-, LVI- ja sähkösuunnitelmien tulee toimia kokonaisuutena. Pääsuunnittelijalla onkin suuri rooli siinä, että kokonaisuus toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

Uudistaloa rakennettaessa kannattaa kiinnittää huomiota tonttipaikkaan ja maaperään

Jos mahdollista, kannattaa myös jo tonttipaikkaa miettiessä kiinnittää huomiota tontin sijaintiin ja maaperään. Jos rakennus voidaan sijoittaa mahdollisimman aurinkoiseen, mutta suojaisaan paikkaan, vaikuttaa se jo paljon tulevaan energian kulutukseen ja sitä kautta kustannuksiin. Maaperän laatu taas vaikuttaa esimerkiksi siihen, minkälainen perustamistapa talolle valitaan ja onko kaikkien tarjolla olevien energiamuotojen valinta mahdollista. Perustuksia suunnitellessa ja toteuttaessa on myös tärkeää tehdä se niin, ettei perustusten alla oleva maa pääse routimaan tai painumaan, koska ne voivat aiheuttaa halkeamia ja siten ilmavuotoa.

Talotekniikka, rakenteet ja rakennuksen sijoittaminen ovat tärkeä osa energiatehokasta rakennusta

Matalaenergia- ja passiivitalot suunnitellaan niin, että ne kuluttavat mahdollisimman vähän energiaa. Matalaan energian kulutukseen päästään sekä arkkitehtonisilla ratkaisuilla, mutta myös hyvällä rakenne- ja LVI-suunnitellulla. Rakennus kannattaa sijoittaa tontille niin, että tilat, joissa tarvitaan enemmän valoa ja lämpöä sijoitetaan sekä talon keskelle että etelään päin ja esimerkiksi makuuhuoneet ja varastotilat taas sijoitetaan pohjoispuolelle. Rakenteissa eniten energian kulutukseen vaikuttavat hyvä lämmöneristys, tiiviit ikkunat, käyttöveden lämmitys, talon ilmatiiviys, lämmöntalteenotto ja energiatehokas lämmitysjärjestelmä.

Ilmanvaihto, lämmöntalteenotto ja lämmitysratkaisut

Koska uudistalot rakennetaan nykyään ilmatiiviiksi, on kaikissa uudistaloissa nykyään koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, jossa on lämmöntalteenotto. Käyttöveden kulutukseen voi vaikuttaa pientalossa monella tavalla ja kannattaa esimerkiksi säätää vedenvirtaamat oikein, käyttää hanoja, joissa on vedensäästötoiminto ja sade- ja harmaavedet kannattaa hyödyntää rakennuksien ja autojen pesuissa ja pihan kastelussa. Lämmitysjärjestelmä vaikuttaa paljon energiankulutukseen ja käyttökustannuksiin ja paras lähtökohta on aina rakentaa talo, joka tarvitsee vain vähän energiaa. Lämmitysratkaisuksi kannattaa valita vaihtoehto, joka käyttää uusiutuvaa energiaa, kuten esimerkiksi aurinko- ja tuulienergia, maalämpö, puuta ja pelletti, sekä tuotantotavasta riippuen myös kaukolämpö. Uudistalon LVI-suunnittelu ja LVI-asennus ovat tärkeä osa energiatehokasta kokonaisuutta. Tutustu lisää LVI-uudisrakentamiseen esimerkiksi täällä RiVe Oy.


jaa