Ilmanvaihtokanava on hyvä puhdistaa säännöllisesti

Ilmanvaihtokanavien säännöllinen puhdistus ja huolto on tärkeää, että sisäilman laatu pysyy hyvänä. Sisäilman laadulla on suuri merkitys terveydelle ja hyvin voinnille, sekä myös asumisviihtyvyydelle ja rakennuksen kunnolle. Mukavaa että olet löytänyt blogin pariin. Tämänkertaisena aiheena on ilmanvaihtokanava ja ilmanvaihtojärjestelmät.

Toimiva painovoimainen ilmanvaihto

On olemassa erilaisia ilmanvaihtojärjestelmiä, kuten esimerkiksi painovoimainen ilmanvaihto, koneellinen poistoilmanvaihto ja koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Painovoimainen ilmanvaihto perustuu paine-eroihin sisä- ja ulkoilman välillä. Jotta järjestelmä toimisi optimaalisella tavalla, tarvitaan siihen oikein asennetut korvausilmaventtiilit sekä poistoilmaventtiilit. Korvausilmaventtiilit asennetaan makuuhuoneisiin, olohuoneeseen, työhuoneeseen, takkahuoneeseen ja löylyhuoneeseen. Venttiilien tulee myös soveltua painovoimaiseen ilmanvaihtoon ja pystyä suodattamaan tuloilmaa riittävästi, mutta mahdollistaa tarpeellinen tuloilman määrä. Poistoilmaventtiilit asennetaan pesuhuoneisiin, saunaan, wc-tiloihin, kodinhoitohuoneeseen, keittiöön, vaatehuoneeseen ja varastotiloihin. Poistoilmahormiston ja -kanaviston tulee myös olla oikealla tavalla toteutettu, että ilma pääsee poistumaan sitä pitkin. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa tulee myös kiinnittää huomiota, että huoneiden ja tilojen välinen siirtoilmanvaihto on toteutettu toimivalla tavalla.

Toimiva koneellinen ilmanvaihto

Koneellinen poistoilmanvaihto on järjestelmä, jossa rakennuksen ilmavaihtoa on tehostettu koneellisesti ja tämä on yleinen vaihtoehto 1970 – 1990 luvuilla rakennetuissa taloissa. Tämän järjestelmän toimimisen kannalta on tärkeää, että se on oikein säädetty ja asennettu. Koneellisessa poistoilmanvaihdossa rakennuksen imetään koneellisesti sisäilmaa poistoilmakanavia pitkin ulos rakennuksesta ja tuloilma tulee tuloilmaventtiileistä, jotka ovat asennettu ulkoseinän lävitse meneviksi. Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto on nykyisin yleisin tapa toteuttaa ilmanvaihto. Sen avulla voidaan myös toteuttaa tehokas lämmöntalteenotto ja rakennuksista saadaan myös energiatehokkaita. Koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihdossa tuloilma otetaan sisään koneellisesti ja menoilma poistetaan koneen kautta. Tuloilma otetaan sisään puhaltimella ja levitetään kanaviston kautta huonetiloihin. Ilma myös poistetaan koneen kautta ja siitä kerätään lämpö talteen, jolla voidaan lämmittää sisälle otettavaa ilmaa. Järjestelmän hyvänä puolena on se, että se voidaan säätää tarkasti ja siten taata tasainen ja jatkuva ilmanvaihtuvuus sekä myös sen energia tehokkuus. Kaikissa ilmanvaihtojärjestelmissä on tärkeää, että ne ovat säädetty ja toteutettu oikein sekä myös niiden säännöllinen puhdistus ja huolto. Ilmanvaihtokanava toimii oikealla tavalla vain, jos ilma pääsee virtaamaan siinä esteettömästi. Jos ilmanvaihtokanavissasi ilmenee ongelmia, ole yhteydessä ammattilaiseen kuten IV-Lipasti Oy.


jaa