LVI huolto käsittää monenlaisia palveluita

LVI-järjestelmä käsittää rakennuksen ilman, veden, kaasun ja lämmön kulun kiinteistöön ja sieltä pois. Varsinkin pohjoisen äärimmäisissä olosuhteissa, toimivat ja laadukkaat LVI-ratkaisut ovat erittäin tärkeässä ja usein myös elintärkeässä osassa elämäämme. Suomessa rakentamista ja siten myös LVI-suunnittelua koskevat tarkat määräykset ja säännökset, joiden avulla pyritään takamaan standardit järjestelmien laadussa. LVI-järjestelmien tulisikin olla mielellään mahdollisimman pitkäikäiset, toimivat, kestävät, tarvita mahdollisimman vähän huoltoa ja myös olla käyttökustannuksiltaan mahdollisimman pienet. Riippuen pitkälti siitä, milloin ja miten LVI-järjestelmä on rakennettu, tulisi sen teknisen käyttöiän olla 40 vuoden kieppeillä. Käyttöikään, myös LVI-järjestelmien kohdalla vaikuttaa myös niiden oikeanlainen käyttö ja huolto.

Miten usein LVI-huolto tulisi tehdä?

Putket kuluvat ja syöpyvät vuosien kuluessa ja ne myös haurastuvat ja alkavat keräämään tukoksia sekä vuotamaan. LVI-huollon suhteen kannattaa myös noudattaa mieluummin ennakoivaa kuin reagoivaa huoltotapaa ja aloittaa putkiremontti ja muut mahdolliset kunnostus työt ennen suurempien vahinkojen aiheutumista. Putkiremontti tehdään yleensä 25 - 50 vuoden käytön jälkeen ja jos ongelmia ilmenee, tulee se tietenkin tehdä jo aiemmin. Remontin tarpeen voi aina selvittää tilaamalla putkiston kuntokartoituksen, varsinkin, jos on pienintäkään epäilystä putkien kunnosta. Mitä kauemmin putket ovat olleet käytössä, sitä suuremmaksi kasvaa niiden vuotoriski, joka saattaa aiheuttaa myös vesivahinkoja. Kannattaa myös ottaa huomioon, että putkiremontti nostaa aina kiinteistön arvoa ja putkiston ikääntyessä ja putkien ruostuessa, ei veden laatu myöskään ole enää välttämättä paras mahdollinen. LVI huoltoja tarjoaa monet yritykset, kuten esimerkiksi TNT-Putki Oy Ab.

Lämmitys ja ilmastointijärjestelmien huoltotarve

Ilmastointi ja lämmitysjärjestelmän huollon tarve riippuu taloteknisistä järjestelmistä. Nykyaikaisissa rakennuksissa suositaan usein ilmalämpöpumppua lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmäksi ja myös koneellista ilmanvaihtoa. Ilmalämpöpumppujen huolto suositellaan tehtäväksi 2- 3 vuoden välein kotitaloudessa ja yrityksessä oleva ilmalämpöpumppu tulisi huoltaa vuoden välein. Osan ilmalämpöpumpun huoltotoimenpiteistä voi suorittaa itse, kuten esimerkiksi sen suodattimen säännöllisen puhdistamisen sekä ulkoyksikön puhtaanapidon roskista, kuten esimerkiksi risuista tai lehdistä. Ulkoyksikön voi myös suojata suojakotelolla. Ilmalämpöpumpun karkeasuodattimien alta löytyviä lamelleja ei kuitenkaan saa puhdistaa itse, vaan niiden puhdistus tulee jättää ammattilaisen huoleksi, joka tehdään yleensä kennostopuhdistuksen yhteydessä. Jos ilmalämpöpumppua käytetään myös viilennykseen, tulee myös kondenssiveden poistuminen oikealla tavalla varmistaa.


jaa