Toimiva ilmanvaihtokanava on todella tärkeä

Tunnetko olosi usein väsähtäneeksi? Onko ilma kotonasi tunkkaista tai kertyykö pinnoille kosteutta? Siinä tapauksessa sinun kannattaa ehdottomasti lukea tämän kertainen kirjoitukseni tehokkaan ilmanvaihdon tärkeydestä.

Ilman tehokas vaihtuminen on tärkeää

Ilman vaihtuminen sisätiloissa on ensiarvoisen tärkeää niin rakennuksen kuin siellä oleskelevien ihmistenkin terveydelle. Huono sisäilma voi aiheuttaa kaikenlaisia oireita aina väsymyksestä iho- ja silmäoireisiin sekä uniongelmiin. Se voi aiheuttaa myös talon kosteusvaurioita, jotka niin ikään aiheuttavat terveydellistä haittaa. Rakennukseen tulisi ohjata raikasta ilmaa ja uloshengityksen mukana tullut hiilidioksidi sekä muut epäpuhtaudet tulisi päästää ulos. Tämä ei aina ole ihan niin yksinkertaista kuin miltä se kuulostaa ja kiinteistön ilmanvaihtokanava tulisikin suunnitella huolella ammattilaisen toimesta. Sellainen on esimerkiksi IV-Lipasti Oy.

Painovoimainen vai koneellinen ilmanvaihto

Ilmanvaihto voidaan toteuttaa muutamalla eri tavalla. Painovoimainen menetelmä käyttää nimensä mukaisesti hyödykseen painovoimaa ja lämmön vaihtelua. Kylmä ilma laskeutuu painavampana alas ja lämmin ilma nousee ylös. Myös tuulen aiheuttama paine vaikuttaa ilmanvaihdon tehokkuuteen. Ilmanvaihto voidaan järjestää myös joko kokonaan tai osittain koneellisesti. Tällöin puhdasta eli korvausilmaa tuodaan sisään joko aukkojen kautta tai koneellisesti ja likainen ilma imetään koneen avulla ulos. Kokonaan koneellinen ilmanvaihtokanava voi säästää lämmityskustannuksissa, sillä sen avulla poistoilman lämpö voidaan hyödyntää korvausilman lämmittämisessä.

Korvausilmaventtiili oleskelutiloihin, poistoventtiili kosteisiin 

Raikasta, puhdasta ilmaa tulisi ohjata sisään muun muassa makuutiloihin. Poistoilmaventtiilit sijoitetaan kosteisiin tiloihin, kuten kylpyhuoneeseen ja keittiöön, joiden kautta likainen ilma ohjataan ulos. Näkyvin poistoilmaventtiili on liesituuletin. Usein harhaluulona on, että ilma kyllä vaihtuu itsestään. Hallittu ja hyvin suunniteltu ilmanvaihto on kuitenkin ainoa tae sille, että näin todellisuudessa tapahtuu. Toimiva ilmanvaihtosysteemi saattaa muuttua ajan myötä tehottomaksi, kun taloa remontoidaan, eristetään ja tiivistetään. Kanavat tulee myös tarkastaa ja puhdistaa tarpeeksi usein, jotta ne toimivat oikein. Likaisen korvausilmaventtiilin kautta tuleva ilma ei ole kovinkaan puhdasta. Suodattimet on hyvä vaihtaa muutaman kerran vuodessa. Korvausilmaventtiilien toimivuudesta kannattaa muutenkin pitää huolta, sillä jos ilmaa ei tule niiden kautta, imeytyy se sisään talon rakenteista. Rakenteista tulee ilman mukana myös paljon erilaisia hiukkasia, jotka eivät luo optimaalista sisäilmaa. 


jaa