LVI työskentelyn turvallisuus

LVI on tuttu asia jokaisessa kodissa ja kiinteistössä. LVI tarkoittaa rakennusten lämpö-, vesi- ja ilmastointijärjestelmiä- ja laitteita. LVI-asentaja on henkilö joka asentaa, korjaa ja huoltaa näitä laitteita. Heidän apuaan tarvitaan monissa tilanteissa kuten putkiremonteissa, ilmastoinnin asennuksissa tai märkätilojen remontoinneissa. Näissä kohteissa ja niissä käytettävissä materiaaleissa sekä laitteissa on paljon riskitekijöitä, jotka on tärkeää ottaa huomioon. Tässä kirjoituksessa käydään läpi, mitä asioita tulisi ottaa huomioon LVI-alan työskentelyssä, jotta se olisi mahdollisimman riskitöntä.

Vaaratekijät

Työssä tulee vastaan paljon fysikaalisia vaaratekijöitä kuten meteli, tärinä, hitsauksen aiheuttama UV-säteily. Runkolinjojen vedossa melutasot voivat päästä hyvinkin korkeaksi poratessa ja putkien katkaisussa. Purkutöissä taas kulmahiomakoneet ja polttoleikkaus aiheuttavat altistumista. Meluille altistumista voidaan vähentää sillä, että varmistetaan oikeaoppiset suojausvälineet kuten kuulokkeet, sekä huolletaan käytettäviä koneita, sillä joskus koneiden huono kunto aiheuttaa kovaa ääntä. Tärinää voidaan vähentää sillä, että valittavissa on laitteita eri käyttökohteisiin ja valitaan aina se sopivin laite. Myös oikea työergonomia sekä suojakäsineet auttavat. UV-säteilyn estossa oikeastaan ainut neuvo on suojata kasvot, erityisesti silmät, sekä kädet hyvin.

Kemialliset haitat

Kemiallisina haittoina voi olla pölyt, asbesti, juotos- ja hitsaushuurut, eristevillapölyt ja isosyaniitti. Asbestin purussa torjuntakeinona on asbestikartoitukset ja asbestipurkutyöt ennen muun työn aloitusta. Polyuretaanin purussa eristeet tulisi poistaa kunnolla liitoskohdista, sekä tulisi käyttää hengityssuojaimia.  Ylipäätään purkutöissä välttääkseen turhia pölyjä, kannattaa purettavat materiaalit kostuttaa ensin ja käyttää pölysuojaimia. Ylipäätään suojavarusteiden käyttö on tärkeää, jottei mitään kulkeudu hengitykseen, silmiin tai iholle.

Tapaturmat

Hyvin yleistä tässä työssä ovat tapaturmariskit. Eniten tapaturmissa vahingoittuvat kädet, sormet, silmät ja alaraajat. Kuten arvata saattaa, monet turmat voitaisiin estää suojavarusteiden käytöllä sekä pitämällä työtilat hyvässä järjestyksessä. Työpisteet kannattaa pitää siistinä sekä työtilaa tulee aina olla tarpeeksi. Aina tulisi varmistaa, että kaikki tarvittavat suojavarusteet ovat mukana, erityisesti silmäsuojat. Työmaan kulkuväylät tulee olla hyvässä kunnossa ja ilman esteitä, sillä tämä on myös yksi yleisimmistä tapaturman syistä. Työmaatelineet tulee olla ammattimaiset sekä työmaalla tulisi käyttää aina määräysten mukaisia työvälineitä. 

Mikäli haluat enemmän tietoa LVI-töistä voit vierailla LVI Wikos Oy:n sivuilla. 


jaa