LVI-asennus työnä

Rakennusalalle kouluttautuminen on koko ajan entistä suositumpaa. LVI-ala on yksi rakennusalan opiskelulinjoista. LVI-asennus tarkoittaa rakennusten lämpö-, vesi- ja ilmastointijärjestelmien ja -laitteiden asentamista. LVI-alalla tarvitaan hyvän teknisen tuntemuksen lisäksi kädentaitoja, oma-aloitteisuutta ja ongelmanratkaisukykyä sekä hyvää fyysistä kuntoa. Alasta kannattaa olla luonnollisesti kiinnostunut, sillä työ vaatii alan ajankohtaisten asioiden seuraamista. Tässä kirjoituksessa käydään läpi tarkemmin, mitä työ edellyttää ja miten siihen voi opiskella. 

LVI-asennuksen työtehtävät

Kuten edellä jo mainittiin työtehtäviin kuuluvat lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteiden sekä -järjestelmien asennus, huolto ja korjaustyöt. He voivat tehdä vesijohtojen, wc- ja suihkukalusteiden, vaarajien ja viemäriputkistojen asennuksia. Yleensä korjausrakentamisprojekteissa asennustyöt voi olla pieniäkin, mutta yleensä ottaen kyse on isompien kokonaisuuksien asentamista, varsinkin uudisrakentamisessa. Heidän hoidettaviin taloteknisiin tehtäviin voi usein myös kuulua tele- sekä tietotekniikan asentamista.

LVI-asentajat toimivat usein uudis-ja korjaustyömailla LVI-urakoita tarjoavilla yrityksillä. Työpaikkana voi olla tämän lisäksi kiinteistöhuoltoyhtiöt, kunnat, rakennusteollisuus, energiateollisuus, vesilaitokset tai kone- ja metalliteollisuus. Jotkut saatavat tehdä töitä myös oman toiminimen kautta. Pienissä projekteissa asentaja saattaa tehdä yksin töitä, mutta yleensä projektit vaativat useamman työmiehen, joten työ edellyttää ryhmätyötaitoja. Työ on pääsääntöisesti päivätyötä. Työkohteiden sijainnit voivat vaihdella, jonka vuoksi työssä käytetään usein huoltoautoa, joten ajokortti olisi suotavaa.

Kuinka LVI-asentajaksi voi opiskella

LVI-asentajaksi voi opiskella ammattikoulussa suorittamalla talotekniikan perustutkinnon, jossa voi suuntautua ilmanvaihtoasennukseen, kylmäasennukseen, putkiasennukseen, eristykseen ja rakennuspeltiasennukseen. Tutkinnon voi suorittaa perinteisellä tavalla tai oppisopimuskoulutuksena ja näyttötutkintona. Ilmastointiasentajan, kaukolämpöasentajan, lämmitysasentajan, kylmäasentajan, ilmastointijärjestelmän puhdistajan, teknisen eristäjän ja teollisuusputkiasentajan ammattitutkinnon voi suorittaa näyttötutkintona. Erikoisammattitutkintoina taas muun muassa kylmämestarin, ilmastointiasentajan ja putkiasentajan tutkinnot.

Jotkin ammattikorkeakoulut järjestävät LVI-työnjohdon muuntokoulutuksen, joka tähtää rakennusmestarintutkintoon. Sen tarkoituksena on antaa kelpoisuus alalla työskenneelle toimia maankäyttö- ja rakennuslain mukaisissa rakennustöissä ilmanvaihto- tai rakennusten vesi- ja viemäriasennusten vastaavana työjohtajana.

Alan näkymät

Ala kehittyy koko ajan uusien energiatekniikoiden ja talotekniikan automatisoitumisen myötä. Tämä tuo uusia työtehtäviä alalle sekä uutta kiinnostavuutta kun perinteisten työtehtävien tilalle tulee uutta. Tulevaisuudessa uusia tekijöitä tarvitaan paljon, sillä nykyisiä ammattilaisia eläköityy koko ajan enemmän sekä myös tulevina vuosina. 

Mikäli haluat tutusta enemmän LVI-asennukseen, voit vierailla TNT-Putki Oy Ab:n sivuilla.


jaa